Lokalplanens indhold og eksisterende forhold

Indhold

Lokalplanområdet er opdelt i tre delområder. Delområde I skal anvendes til tæt-lav boligbebyggelse i form af rækkehuse i 1 og 1½ etage. Delområde II skal anvendes til landområde med mulighed for bolig og erhverv i den eksisterende gård. Delområde III skal anvendes til regnvandsbassin med adgangsvej fra Egevej samt støjskærm parallelt med Roskildevej. Derudover skal området anvendes til grønt fællesområde med stiforbindelser fra delområde I til Hørup Skov og Egevej. 

Rækkehuse

Indenfor delområde 1 giver lokalplanen mulighed for, at der kan opføres op til 24 boliger, der skal placeres mellem Roskildevej og den eksisterende gård. Rækkehusene skal etableres med forskudte facadelinjer for minimum hver tredje bolig. Rækkehusene får sadeltag med en taghældning på 25-50° og skal udføres i røde tegl eller som grønne tage med vegetation. Lokalplanen giver desuden mulighed for, at der kan etableres solceller på rækkehusenes tage. Facaderne på rækkehusene kan være i materialerne blank eller pudset teglstensmur eller træ.

Gården 

Den eksisterende gård fastholdes i landzonen og gårdens driftsbygninger og længer kan anvendes til erhverv fastsat efter mulighederne i landzonereglerne. Det giver mulighed for anvendelse til kontor- og serviceerhverv, indendørs lagervirksomhed og lettere håndværksvirksomhed.

Ubebyggede arealer

Lindealléen er et markant og karaktergivende element i området, som lokalplanen indeholder bestemmelser om at bevare. Træerne må som udgangspunkt ikke fældes, men der kan være nogle af træerne, som er svækkede med revner og huller. De kan erstattes af nye lindetræer.

Indenfor delområde I skal der etableres et fælles opholdsareal, der skal fungere som grønt opholdsareal for beboerne i lokalplanområdet. Derudover udlægges stier i delområde III, der inviterer til gåture for både områdets beboeres samt resten af Jørlunde landsby. 

Veje og stier

Der er vejadgang til lokalplanområdet fra den gamle del af Roskildevej, som er forbundet med Bygaden i Jørlunde. Lokalplanen sikrer, at den gamle del af Roskildevej lukkes for trafik ved områdets nordlige afgrænsning, så der herfra ikke er adgang til den nye Roskildevej. Der skal etableres fælles parkeringspladser langs adgangsvejen. Der skal etableres bilparkeringspladser svarende til min. 1,5 parkeringsplads pr. bolig. Parkering til gården og dennes aktiviteter skal foregå nord for gårdens længer eller i gårdspladsen. I tilknytning til den enkelte bolig skal der sikres mulighed for parkering af mindst 2 cykler. Fra lokalplanområdet etableres stiforbindelse til den gamle Roskildevej syd for området. Herfra er der adgang til både Bygaden og Roskildevej, hvorfra der kan opnås videre forbindelse via bus til Slangerup Rutebilstation og Ølstykke S-togstation. Fra Bygaden er der via Lindevang direkte cykelstiforbindelse til Slangerup. Der etableres desuden stiforbindelser i lokalplanområdet, der forbinder området til Hørup Skov samt til Egevej og Poppelvej. Fra Egevej skal etableres driftsvej til regnvandsbassinet. 

Indpasning i landsbymiljøet 

Lokalplanen sikrer, at den eksisterende gård, Bjørnshøjgård, der ligger i udkanten af landsbyen bliver bevaret. Gården opleves i Jørlunde som værende en del af landsbyen og den bidrager til byens særlige landsbymiljø. Siden gårdens opførelse er Jørlunde by vokset og med tiden har byen udviklet sig, så den er vokset ud til gården. Den nye bebyggelse fungerer som en afrunding af Jørlunde landsby ved at underordne sig gården. De nye rækkehuse flugter med gården på den vestlige side, som den eksisterende boligbebyggelse gør det øst for gården og bidrager dermed til en sammenhængende overgang mellem de nye boliger og gården. 

Eksisterende forhold

Lokalplanområdet rummer stuehus og driftsbygninger til gården; Bjørnshøjgård, som er opført i 1864. Syd for stuehuset ligger en tilgroet have med et magnolietræ. På gårdspladsen er ligeledes et stort lindetræ. Gården er forbundet med Roskildevej med en allé med lindetræer; Lindeallé. Gården med gårdsplads, have og lindeallé er karaktergivende element i området. 

Den nordlige del af lokalplanområdet er tidligere dyrket landbrugsjord der henligger som græsareal. Langs den vestlige del af området ligger den gamle Roskildevej, som fungerer som adgangsvej til området. Statsvejen Roskildevej fik i begyndelsen af 1980’erne sit nuværende forløb vest om Jørlunde by og lokalplanområdet.

Nord for lokalplanområdet har Naturstyrelsen plantet skov, som en del af et større skovområde mellem Slangerup, Hørup og Jørlunde. 

Jørlunde er en byzonelandsby tæt knyttet til den nærliggende Slangerup. Byen betjenes overvejende med service af Slangerup. Der er ca. 1 km fra Jørlunde til nærmeste folkeskole og kommunale børneinstitution i Slangerup. Der er ikke institutioner eller dagligvarebutikker i Jørlunde, men borgerne i Jørlunde har ikke længere til Slangerup Bymidte end beboerne i den nordlige del af Slangerup.