Forhold til anden planlægning og lovgivning

En lokalplan må ikke stride mod regler eller beslutninger efter anden lovgivning, som er bindende for lokalplanlovgivningen. I det følgende beskrives lokalplanens forhold til anden lovgivning.

Planloven

Lokalplanområdet ligger inden for kystnærhedszonen i det som er betegnet den kystnære del af byzonen. Kommunalbestyrelsen skal for de kystnære dele af byzonerne vurdere de fremtidige bebyggelsesforhold, herunder bygningshøjder, med henblik på;

1) at ny bebyggelse indpasses i den kystlandskabelige helhed,

2) at der tages hensyn til bevaringsværdige helheder i bystrukturen og til naturinteresser på de omgivende arealer,

3) at der tages hensyn til nødvendige infrastrukturanlæg, herunder havne, og

4) at offentligheden sikres adgang til kysten.

Ved lokalplanlægning for bebyggelse og anlæg i de kystnære dele af byzonerne, der vil påvirke kysten visuelt, skal der redegøres for påvirkningen. Såfremt bebyggelsen afviger væsentligt i højde eller volumen fra den eksisterende bebyggelse i området, skal der gives en begrundelse herfor.

Området for denne lokalplan er beliggende i byzone ca. 1,2 km fra kysten vist på figur 2. Området mellem kystlinjen og lokalplanområdet er delvist bebygget med enfamiliehuse og rækkehuse og delvist åbne eng- og vådområder. Lokalplanen fastsætter bestemmelser om, at telemasten højst må være 48 m og tilhørende teknik bygninger højst må være 3 meter. Den øverste del af telemasten vil være synlig fra kysten.

Telemasten, som teknisk anlæg, er ikke i sig selv afhængig af en kystnær placering. Grundet behov for dækning af de omkringliggende boligområder er det dog ikke muligt at placere masten uden for kystnærhedszonen, hvilket tillægger en særlig funktionel begrundelse for den kystnære lokalisering. Inden for det ønskede dækningsområde har Frederikssund Kommune vurderet, at telemastens placering er den mest velegnede i forhold til at sikre landskabet, naboer og en tilfredsstillende mobildækning. 

Jf. planlovens § 16, stk. 4 skal der redegøres for den visuelle påvirkning af omgivelserne ved placering af bebyggelse og anlæg i kystnærhedszonen, og der skal ved bygningshøjder over 8,5 meter anføres en begrundelse for den større højde. Der skal endvidere redegøres for eventuelle andre forhold, der er væsentlige for varetagelsen af natur- og friluftsmæssige interesser.

Ortofoto som viser distancen på 1,2 km fra lokalplanområdet til Roskilde Fjord

Foto 3: Ortofoto, som viser afstand fra kysten til lokalplanområde

En telemast på 48 meter vil være synlig på lang afstand. Set fra kyststrækningen ved fjorden vil masten kunne ses i horisonten, som udgøres af tæt boligbebyggelse. Mastens placering og højde er dog nødvendig for at sikre optimal teledækning for det allerede bebyggede boligområde omkring telemasten.

Lokalplanen vurderes endvidere ikke at påvirke offentlighedens adgang til kysten.

Telemasten placeres i tilknytning til et større boligområde og eksisterende bevoksning. Set fra kysten vil den eksisterende bebyggelse og bevoksning skjule den nederste del af telemasten samt teknikskabe, hvilket medvirker til at mindske mastens påvirkning af kystlandskabet. Telemasten opstilles som en gittermast, hvilket giver masten en lettere konstruktion, som reducerer den visuelle påvirkning. Trods disse tiltag, kan det dog ikke undgås, at telemasten i nogen grad, visuelt, kan påvirke oplevelsen af natur- og friluftsmæssige interesser i nærområdet. Der er udarbejdet visualiseringer af telemasten set fra 5 forskellige positioner i området, som viser, hvordan masten vil fremstå i kystlandskabet. Se bilag 2 for visualiseringer af telemasten.

Andre placeringsmuligheder er blevet undersøgt. Det har ikke været muligt, at finde en placering, hvor masten ikke er synlig fra kysten. Det er desuden ikke muligt at opstille antennesystemer på egnede bygninger eller anlæg med en tilstrækkelig højde, som samtidigt vil kunne sikre en optimal dækning i området.

Frederikssund Kommune har vurderet, at etableringen af telemasten ikke i væsentlig grad vil påvirke kystlandskabet.

Kommuneplanrammer

Planområdet er omfattet af kommuneplanramme B 1.2, der udlægger området til boligområde med mulighed for åben-lav bolig og tæt-lav bolig med mulighed for tilhørende kollektive anlæg til brug for områdets beboere.

Nærværende lokalplan er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer.

Byudviklingsstrategien

Lokalplanområdet ligger i Græse Bakkeby, som sammen med Frederikssund og Vinge udgør kommunens regionale center. Det er kommunens største byområde med en koncentration af arbejdspladser, specialbutikker, uddannelsessteder, kulturtilbud og servicefunktioner.

Frederikssund, Græse Bakkeby og Vinge indgår som ”fingerby”, som rummer de byområder, hvor det på statsligt niveau ønskes, at hovedstadsområdets vækst koncentreres jf. afsnit om Fingerplanen. Status som del af fingerbyen giver kommunens regionale center gode vilkår for udvikling. Inden for det regionale center ønsker Frederikssund Kommune at udnytte sit potentiale og fastholde og udbygge sin position i konkurrencen med hovedstadsområdets større byer om at tiltrække vækst og fremtidsmuligheder indenfor handel, erhverv, uddannelse, kultur og bosætning mv.

Lokalplanen underbygger kommunens byudviklingsstrategi ved at give mulighed for udbygning af den digitale infrastruktur i Græse Bakkeby og omegn, som bidrager til at gøre det regionale centers mere attraktivitet for bosætning, erhverv og turisme.

 

Ved den endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplan 158 ophæves lokalplan 15 fra 1980 for det område, der er omfattet af lokalplan 158 i sin helhed.

Ved den endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplan 158 ophæves ingen servitutter.

 

Ifølge planlovens § 16, stk. 3 skal der i alle lokalplaner oplyses om betingelserne for ekspropriation i forbindelse med en lokalplan. Det følgende afsnit er indsat for at opfylde dette lovkrav.

Kommunalbestyrelsen kan i medfør af planloven ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom.

Ekspropriation kan kun ske under opfyldelse af en række betingelser:

  • Der skal foreligge en vedtaget og offentligt bekendtgjort lokalplan (eller byplanvedtægt) på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om ekspropriation.
  • Lokalplanen skal indeholde præcise og detaljerede bestemmelser om det projekt, der ønskes gennemført.
  • Ekspropriation må kun ske til fordel for almenvellet (almene samfundsinteresser).
  • Ekspropriation til fordel for en privat aktør er ikke udelukket, hvis ekspropriationen i øvrigt tjener almene samfundsinteresser. Der gælder imidlertid et skærpet krav til ekspropriationens nødvendighed, hvis ekspropriation skal ske til fordel for private.
  • Ekspropriation skal være nødvendig og tidsmæssig aktuel for realisering af ekspropriationsformålet.
  • Ekspropriationens omfang skal være rimeligt i forhold til det formål som der eksproprieres til.

Adgangen til at foretage ekspropriation efter lokalplaner som er sendt i høring efter 1. januar 2019 bortfalder, hvis der ikke er truffet ekspropriationsbeslutning inden 5 år efter offentliggørelsen af den endeligt vedtagne lokalplan. Det er kommunalbestyrelsen, der kan beslutte at ekspropriere i medfør af en lokalplan.

Anden lovgivning

Frederikssund Kommune er omfattet af Fingerplanen 2019, som sætter de overordnede rammer for fysiske planlægning i hovedstadsområdet. Fingerplanen fastlægger bl.a., hvor der må bygges nye boliger og erhverv, og hvor der skal være større grønne områder med plads til natur og friluftsliv.

Fingerplanen opdeler hovedstadsområdet i fire geografiske områder: Det indre storbyområde, det ydre storbyområde, de grønne kiler og det øvrige hovedstadsområde. Det indre storbyområde findes ikke i Frederikssund Kommune.

Lokalplanområdet ligger i det øvrige hovedstadsområde. Her kan kommunen udlægge ny byzone når; planlægningen følger planlovens regler om byvækst, byudvikling er af lokal karakter og sker i tilknytning til kommunecentre eller som afrunding af andre bysamfund, og byudviklingen bidrager til at fastholde en skarp grænse mellem by og land. Der skal herudover foretages en afvejning mellem byudviklingsinteresser og øvrige overordnede arealinteresser, fx hensyn til natur, landskab, oversvømmelsesrisiko og drikkevand.

Et teknisk anlæg i form af en telemast vurderes ikke at have en intens karakter. Lokalplanen ligger inden for eksisterende byzone i Slangerup. Frederikssund Kommune vurderer på den baggrund, at lokalplanen ikke er i strid med Fingerplanen 2019.

Jævnfør Habitatbekendtgørelsen (BEK nr. 2091 af 12/11/2021) om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter, skal der foretages en vurdering af, om det ansøgte i sig selv, eller i forbindelse med andre planer og projekter, kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt.

Der kan endvidere ikke gives tilladelse, hvis det ansøgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyre- og plantearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Planen omfatter et område, som ligger 875 m fra nærmeste Natura 2000 område, nr. 136 Roskilde Fjord, som rummer Habitatområde H120 samt Fuglebeskyttelsesområde F105.

Frederikssund Kommune vurderer, at telemasten ikke vil give anledning til væsentlig påvirkning af naturtyper eller arter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000 området. Mht. fuglebeskyttelse, vurderes det, at masten ikke vil påvirke fugle, da de kan se og flyve uden om masten.

Det vurderes, at planen ikke påvirker internationale naturbeskyttelsesområder væsentligt, eller medfører beskadigelse/ødelæggelse af plantearter eller yngle- og rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

I lokalplanområdet er der ikke registeret §3-natur, økologiske forbindelser eller geologiske særpræg eller beskyttede dyrearter. Lokalplanområdet er beliggende i en afstand af ca. 35 meter til et beskyttet vandhul og 65 meter til et beskyttet moseområde samt 100 meter til et beskyttet engområde. 

Frederikssund Kommune vurderer, at planen ikke påvirker disse beskyttede naturområder.

Frederikssund Kommune er omfattet af vandområdeplanen 2015 - 2021 for vandområdedistrikt II - Sjælland. Hver vandplan opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i områdets vandløb, søer, kystvande og grundvand.

Vandplanerne skal forbedre det danske vandmiljø. De skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer og vandløb i overensstemmelse med EU’s vandrammedirektiv.

For Byrådets fysiske planlægning gælder, at denne ikke må medføre forringelse af tilstanden i vandområder afgrænset i vandområdeplanen eller forhindre opfyldelse af de fastlagte miljømål i vandområdeplanen.

Grundvand

Lokalplanens område ligger inden for et område med  drikkevandsinteresser (OSD).

Området ligger ikke i et indvindingsopland eller i boringsnært beskyttelsesområde (BNBO).

Det vurderes, at arealanvendelsen til telemast ikke vil medføre påvirkning eller en øget risiko for grundvandet.

Lokalplanen forringer eller forhindrer ikke de fastlagte miljømål og er i overensstemmelse med vandområdeplanen.

Hvis der i forbindelse med jordarbejder, f.eks. ved bygge- og anlægsarbejder, dukker spor af fortidsminder op skal arbejdet standses i det omfang det berører fortidsmindet i medfør af museumslovens § 27. Fundet skal straks anmeldes til ROMU, Roskilde Museum.

Ved vedtagelse af lokalplanen ophæver kommunalbestyrelsen Fredningsstyrelsens 150 m byggelinje fra landevej 521 (Frederikssundsvej) gældende for lokalplanområdet.