Forhold til anden planlægning og lovgivning

En lokalplan må ikke stride mod regler eller beslutninger efter anden lovgivning, som er bindende for lokalplanlovgivningen. I det følgende beskrives lokalplanens forhold til anden lovgivning.

Planloven

Planområdet er jf. Fingerplanen 2019 beliggende i "Det øvrige hovedstadsområde". Kommuneplanlægningen i det øvrige hovedstadsområde skal sikre, at byudviklingen er af lokal karakter og sker i tilknytning til kommunecentre eller som afrunding af andre bysamfund. Ved byudvikling af lokal karakter forstås ved boligudbygning at udbygning begrundes i lokale behov.

Planområdet placering i udkanten af Dalby i sammenhæng med øvrige boliger i byen, ses som en afrunding af bysamfundet. Dalby har dertil oplevet en befolkningsudvikling gennem de seneste par år og boligudbygning vurderes for at være begrundet i lokale behov.

Kommuneplanramme

Planområdet er omfattet af kommuneplanramme B 5.6, der udlægger området til åben-lav boligbebyggelse i 1,5 etager med højde på højest 8,5 meter og en bebyggelsesprocent på højest 30 for den enkelte ejendom. 

Nærværende lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanramme B 5.6.

Klimatilpasning (bluespot)

Bluespot er en kortlægning af oversvømmelsestruede områder i forbindelse med skybrud. Når der er arealer indenfor lokalplanområdet, som er oversvømmelsestruede i forbindelse med skybrud, skal der ved lokalplanlægning tages stilling til, om der skal sættes særlig krav til foranstaltninger for lavtliggende arealer.

Det er kun et mindre område i planområdets nordlige del og et mindre område mellem planområdet og de eksisterende boliger, der grænser op til planområdet, hvor der er risiko for oversvømmelse ved skybrud. Lokalplanen fastsætter ikke bestemmelser for foranstaltninger for lavtliggende arealer, da det kun drejer sig om mindre området, og at disse områder ikke er oplagte til at placere boligbebyggelse.

Billedet viser bluespotområdet indenfor lokalplanafgrænsningen.

Landskabsbeskyttelse - vedligehold

Lokalplanområdet ligger indenfor 'vedligehold landskab' i kommuneplan 2021.

Inden for de udpegede landskabelige vedligeholdelsesområder gælder, at udvikling skal ske i overensstemmelse med landskabskarakteren. Byggeri, anlæg og ændringer i arealanvendelsen skal i udformning og placering tage hensyn til den eksisterende landskabskarakter.

I landskabsstrategien står der blandt andet specifikt for området, at:

  • nye tiltag, bedst muligt, indpasses områdets karakteristiske træk med åbent letbølget landskab, med stjerneudskiftede landsbyer med blokudskiftede fritliggende gårde, marker i middel til stor skala, spredt kratbevoksning og beplantning omkring de fritliggende gårde, med intensivt dyrkede marker og ekstensiv drift ved moser og ådale.
  • områdets transparente fremtoning med lange kig, oplevelsen af terrænforskelle mellem de højtliggende dyrkede arealer med landsbyer og de lavtliggende ekstensivt drevne moseområder og åløb bevares.

Den mindre boligudstykning, som nærværende lokalplan åbner mulighed for, vurderes at være i overensstemmelse med gældende landskabsbeskyttelse, da den ligger i forbindelse med eksisterende byggeri og er af mindre karakter.

Området har ikke tidligere været planlagt og er derfor ikke omfattet af eksisterende lokalplan eller byplanvedtægt.

Ved den endelige vedtagelse og offentlig bekendtgørelse af lokalplan 162 ophæves følgende tilstandsservitutter indenfor lokalplanens område:

Matr.nr. 6a, Dalby By, Krogstrup

Tinglyst: 16.09.1930

Titel: Dok om byggelinier mv, Vedr 6A

Påtaleberettiget: Frederikssund Kommune.

Ifølge planlovens § 16, stk. 3 skal der i alle lokalplaner oplyses om betingelserne for ekspropriation i forbindelse med en lokalplan. Det følgende afsnit er indsat for at opfylde dette lovkrav.

Kommunalbestyrelsen kan i medfør af planloven ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom.

Ekspropriation kan kun ske under opfyldelse af en række betingelser:

  • Der skal foreligge en vedtaget og offentligt bekendtgjort lokalplan (eller byplanvedtægt) på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om ekspropriation.
  • Lokalplanen skal indeholde præcise og detaljerede bestemmelser om det projekt, der ønskes gennemført.
  • Ekspropriation må kun ske til fordel for almenvellet (almene samfundsinteresser).
  • Ekspropriation til fordel for en privat aktør er ikke udelukket, hvis ekspropriationen i øvrigt tjener almene samfundsinteresser. Der gælder imidlertid et skærpet krav til ekspropriationens nødvendighed, hvis ekspropriation skal ske til fordel for private.
  • Ekspropriation skal være nødvendig og tidsmæssig aktuel for realisering af ekspropriationsformålet.
  • Ekspropriationens omfang skal være rimeligt i forhold til det formål som der eksproprieres til.

Adgangen til at foretage ekspropriation efter lokalplaner som er sendt i høring efter 1. januar 2019 bortfalder, hvis der ikke er truffet ekspropriationsbeslutning inden 5 år efter offentliggørelsen af den endeligt vedtagne lokalplan. Det er kommunalbestyrelsen, der kan beslutte at ekspropriere i medfør af en lokalplan.

Anden lovgivning

Jævnfør bekendtgørelse nr. 1383 af 26. november 2016 om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter, skal der foretages en vurdering af, om det ansøgte i sig selv, eller i forbindelse med andre planer og projekter, kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt.

Der kan endvidere ikke gives tilladelse, hvis det ansøgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyre- og plantearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Lokalplanområdet ligger ca. 4.500 meter fra nærmeste Natura 2000-område som er Roskilde Fjord og Jægerspris Nordskov. 

Der er ikke § 3 beskyttet natur indenfor lokalplanafgrænsningen, ligesom der heller ikke er registeret plantearter eller yngle- og rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV indenfor lokalplanområdet eller i umiddelbart nærhed. Nærmeste beskyttede natur er en mindre sø, som ligger ca. 130 m syd for lokalplanområdet. Der er registreret bilag IV arten stor vandsalamander i denne sø. Men da lokalplanområdet ikke rummer oplagte biotoper for denne stor vandsalamander – ingen våde eller fugtige områder eller skovareal, vurderes det, at denne Bilag IV art ikke påvirkes.  Der er heller ingen ældre træer, som kan rumme levesteder for flagermus eller tørre skrænter eller lignende biotoper for markfirben.

På baggrund af ovenstående vurderer Frederikssund Kommune, at lokalplanen ikke påvirker internationalt naturbeskyttelsesområde væsentligt, medfører beskadigelse/ødelæggelse af plantearter eller på yngle- og rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Frederikssund Kommune er omfattet af vandområdeplanen 2015 - 2021 for vandområdedistrikt II - Sjælland. Hver vandplan opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i områdets vandløb, søer, kystvande og grundvand.

Vandplanerne skal forbedre det danske vandmiljø. De skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer og vandløb i overensstemmelse med EU’s vandrammedirektiv.

For Byrådets fysiske planlægning gælder, at denne ikke må medføre forringelse af tilstanden i vandområder afgrænset i vandområdeplanen eller forhindre opfyldelse af de fastlagte miljømål i vandområdeplanen.

Lokalplanens område ligger indenfor et område med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Området ligger ikke i et indvindingsopland eller i boringsnært beskyttelsesområde (BNBO).

Lokalplanområdet ligger inden for indvindingsoplandet til Femhøj Vandværk (Novafos), men i den yderste del af indvindingsoplandet.

Det vurderes, at arealanvendelsen til boligområde ikke vil medføre påvirkning eller en øget risiko for grundvandet.

Lokalplanen forringer eller forhindrer ikke de fastlagte miljømål og er i overensstemmelse med vandområdeplanen.

Hvis der i forbindelse med jordarbejder, f.eks. ved bygge- og anlægsarbejder, dukker spor af fortidsminder op skal arbejdet standses i det omfang det berører fortidsmindet i medfør af museumslovens § 27. Fundet skal straks anmeldes til ROMU, Roskilde Museum.

Med hjemmel i Naturbeskyttelsesloven § 17 er der fastsat en skovbyggelinje for Sobakke Skov, der ligger syd for lokalplanområdet. Største dele af lokalplanområdet ligger indenfor skovbyggelinjen.

Billedet viser skovbyggelinjen, som halvdelen af lokalplanområdet er omfattet af.

En skovbyggelinje er forsat for at sikre frie udsyn til skove og skovbryn, og for at kunne bevare skovbrynene, som værdifulde levesteder for plante- og dyreliv. En skovbyggelinje ligger i en afstand af 300 meter fra skoven. Indenfor skovbyggelinjen må der ikke placeres bebyggelse, såsom bygninger, skure, campingvogne og master.

Mellem skoven og lokalplanområdet er der eksisterende lovlig bebyggelse. En del af lokalplanområdet er derfor omfattet af undtagelsesbestemmelsen i § 17, stk. 3. § 17, stk. 3 betyder, at der ikke skal gives dispensationer fra skovbyggelinjen for bebyggelse, der er omfattet af undtagelsesbestemmelsen.

For bebyggelse indenfor skovbyggelinjen, der ikke er omfattet af undtagelsesbestemmelserne i § 17, stk. 3 skal der søges dispensation fra skovbyggelinjen hos Frederikssund Kommune.