Forhold til anden planlægning og lovgivning

En lokalplan må ikke stride mod regler eller beslutninger efter anden lovgivning, som er bindende for lokalplanlovgivningen. I det følgende beskrives lokalplanens forhold til anden lovgivning.

Kommuneplan 2021

Lokalplanområdet ligger syd for Jægerspris, der er en af Frederikssund Kommunes centerbyer. I centerbyerne arbejder Frederikssund Kommune for at skabe vækst og sikre levende byer, hvor fællesskaber fremmes og den attraktive beliggenhed i naturskønne omgivelser udnyttes.

Lokalplanen underbygger kommunens byudviklingsstrategi ved at understøtte den gældende kommuneplanbestemmelse om, der ikke må etableres nye boliger i erhvervsområdet, samt at der udbygges med solcelleanlæg i tilknytning til erhvervsområdet.

Lokalplanen ligger uden for de stationsnære områder, og lokalplanen giver mulighed for at etablere erhverv. I overensstemmelse med kommuneplan 2021 fastlægger lokalplanen dermed bestemmelser om, at der skal etableres:

  • minimum etableres 1 p-plads pr. 100 m² erhvervsetageareal for industri-, transport- og lagervirksomhed.
  • minimum etableres 1 p-plads pr. 25 m2 erhvervsetageareal for kontor-, service-, entreprenør-, håndværks- og værkstedsvirksomhed.
  • minimum 2 cykelpladser pr. 100 m² kontor/liberalt erhverv.

Lokalplanen fastlægger bestemmelser om parkering, som er i overensstemmelse med Kommuneplan 2021.

Ved etablering af parkeringsareal henvises til Ladestanderbekendtgørelsen BEK nr 181 af 05/03/2020.

Planområdet er omfattet af kommuneplanramme E 6.1, der udlægger området til erhverv med en højde på højst 8,5 meter og en bebyggelsesprocent på højst 45 % for den enkelte ejendom.

Kommuneplanrammen åbner mulighed for butiksareal til salg af egne produkter på maks. 100 m2.

Desuden må må der ikke etableres boliger eller anden miljøfølsom anvendelse.

Denne lokalplan er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer.

Planloven

Når Byrådet endeligt vedtager og offentligt bekendtgør lokalplan 168 , ophæves lokalplan 71 fra 2003, på alle punkter med undtagelse af §§ 10.1 - 10.4 om grundejerforeninger og § 11.1 om tilslutningspligt til varmeforsyning, for det område, der er omfattet af lokalplan 168.

Ved den endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplan 168 ophæves følgende servitutter inden for lokalplanens område: Matr.nr. 10aa, Gerlev By, Gerlev.
Tinglyst: 11.06.2003
Titel: Lokalplan nr. 71.

Ifølge planlovens § 16, stk. 3 skal der i alle lokalplaner oplyses om betingelserne for ekspropriation i forbindelse med en lokalplan. Det følgende afsnit er indsat for at opfylde dette lovkrav.
Kommunalbestyrelsen kan i medfør af planloven ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom.


Ekspropriation kan kun ske under opfyldelse af en række betingelser:

  • Der skal foreligge en vedtaget og offentligt bekendtgjort lokalplan (eller byplanvedtægt) på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om ekspropriation
  • Lokalplanen skal indeholde præcise og detaljerede bestemmelser om det projekt, der ønskes gennemført
  • Ekspropriation må kun ske til fordel for almenvellet (almene samfundsinteresser)
  • Ekspropriation til fordel for en privat aktør er ikke udelukket, hvis ekspropriationen i øvrigt tjener almene samfundsinteresser. Der gælder imidlertid et skærpet krav til ekspropriationens nødvendighed, hvis ekspropriation skal ske til fordel for private
  • Ekspropriationen skal være nødvendig og tidsmæssigt aktuel for realisering af ekspropriationsformålet
  • Ekspropriationens omfang skal være rimeligt i forhold til det formål, som der eksproprieres til.


Adgangen til at foretage ekspropriation efter lokalplaner, som er sendt i høring efter 1. januar 2019 bortfalder, hvis der ikke er truffet ekspropriationsbeslutning inden 5 år efter offentliggørelsen af den endeligt vedtagne lokalplan. Det er kommunalbestyrelsen, der kan beslutte at ekspropriere i medfør af en lokalplan.

Lokalplanen giver mulighed for støjende aktiviteter i form af et let industri- og håndværkervirksomhed og logistik- og transportvirksomhed. Der kan kun opføres virksomheder eller anlæg, der ikke eller kun i ubetydelig grad medfører gener i form af støj, røg, luftforurening mv. Mod omkringliggende boliger inden for lokalplan 168, må der ikke støjes mere end 60 dB fra erhvervsaktiviteter.

Støj i og uden for lokalplanområdet reguleres af miljølovgivningen. Se Miljøstyrelsens støjvejledning for yderligere information.

 

Anden lovgivning

Frederikssund kommune er omfattet af Fingerplanen 2019, som sætter de overordnede rammer for fysisk planlægning i hovedstadsområdet. Fingerplanen fastlægger bl.a., hvor der må bygges nye boliger og erhverv, og hvor der skal være større grønne områder med plads til natur og friluftsliv.

Fingerplanen opdeler hovedstadsområdet i fire geografiske områder: det indre storbyområde, det ydre storbyområde, de grønne kiler og det øvrige hovedstadsområde. Det indre storbyområde findes ikke i Frederikssund Kommune.

Lokalplanområdet ligger i det øvrige hovedstadsområde. Her kan kommunen udlægge ny byzone, når planlægningen følger planlovens regler om byvækst, byudviklingen er af lokal karakter og sker i tilknytning til kommunecentre eller som afrunding af andre bysamfund, og byudviklingen bidrager til at fastholde en skarp grænse mellem by og land. Der skal herudover foretages en afvejning mellem byudviklingsinteresser og øvrige overordnede arealinteresser, fx hensyn til natur, landskab, oversvømmelsesrisiko og drikkevand.

Lokalplanområdet ligger i et eksisterende erhvervsområde i tilknytning til Jægerspris. Der udlægges ikke ny byzone.

Den byudvikling, som lokalplanen giver mulighed for, vurderes at være i overensstemmelse med Fingerplanen.

Frederikssund Kommune skal sikre, om det ansøgte i sig selv, eller i forbindelse med andre planer og projekter, ikke påvirker et Natura 2000-område væsentligt, jævnfør bekendtgørelse nr. 1383 af 26. november 2016 om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter.

Frederikssund Kommune kan ikke give tilladelse, hvis det ansøgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyre- og plantearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Der er ikke registreret bilag-iv arter eller beskyttet natur inden for lokalplanområdet. Nærmeste registrering af markfirben er i Gerlev, ca. 1,35 km fra lokalplanområdet. Inden for lokalplanområdet eksisterer i dag en jordvold etableret af overskudsjord fra tidligere byggeri. Jordvolden har eksisteret i ca. 3 år og er vurderet i en tilstand, som udgør et muligt habitat for markfirben.

Lokalplanområdet er besigtiget for forekomst af markfirben inden for tre perioder i 2023 heraf hver anden uge i perioden april-maj samt besigtigelse i juni samt september. Der blev ikke registreret markfirben ved besigtigelserne. Det er på den baggrund vurderet, at jordbunken ikke udgør et habitat for markfirben.

Foto af jordvold i sydøstlige del af lokalplanområdet.

Lokalplanområdet omfatter ikke våde eller fugtige arealer, som kunne være yngle- eller rasteområder for beskyttede padder. Der skal ikke fældes større eller ældre træer, som kunne være levested for flagermus.

Planen omfatter et område, som ligger i en afstand af 2 km til de nærmeste Natura 2000 områder: N136 Roskilde Fjord og Jægerspris Nordskov og Fuglebeskyttelsesområde 105 Roskilde Fjord, Kattinge Vig og Kattinge Sø. Lokalplanen vil ikke påvirke Natura 2000 områdets habitatnatur eller udpegningsarter

Frederikssund Kommune vurderer, at planen ikke påvirker internationale naturbeskyttelsesområder væsentligt eller beskadiger/ødelægger plantearter eller yngle- og rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Lokalplanområdet er separatkloakeret, således at spildevand og overfladevand afledes i hvert sit ledningssystem.

Overfladevand fra befæstede arealer afledes til eksisterende regnvandsledning i lokalområdet. Lokalplanområdet må maksimalt befæstes i overensstemmelse med den i spildevandsplan 2013-2021 del af opland 704 fastsatte afløbskoefficient på 0,5 for erhverv.

Hvis der befæstes mere, og beregninger viser, at afløbskoefficienten overskrides, skal den enkelte grundejer etablere forsinkelse inden for egen matrikel, så spildevandsplanens krav om afløbskoefficient overholdes.

Lokalplanen er i overensstemmelse med kommunens gældende spildevandsplan/tillæg til Spildevandsplanen.
Det er den til enhver tid gældende spildevandsplan for området, der bestemmer, hvordan spildevand og overfladevand skal håndteres inden for lokalplanområdet.

Frederikssund Kommune er omfattet af vandområdeplanerne 2021-2027 for vandområdedistrikt II – Sjælland. Hver vandområdeplan opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i områdets vandløb, søer, kystvande og grundvand.

Vandområdeplanerne skal forbedre det danske vandmiljø. De skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer og vandløb i overensstemmelse med EU’s vandrammedirektiv.

Byrådets fysiske planlægning må ikke forringe tilstanden i vandområder afgrænset i vandområdeplanerne eller forhindre, at de fastlagte miljømål i vandområdeplanerne kan opfyldes.

Lokalplanen forringer eller forhindrer ikke de fastlagte miljømål og er i overensstemmelse med vandområdeplanerne.

Grundvand
Lokalplanens område ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser (OSD).

Lokalplanens område ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser (inden for OSD). Der må således ikke nedsives beskidt vand fra tage eller veje og parkeringspladser mv. til grundvandet. Vandet skal i stedet ledes til regnvandsledning, og overflader og belægninger skal være tætte.

Frederikssund Kommune vurderer, at lokalplanen ikke vil påvirke eller øge risikoen for grundvandet.

Hvis der i forbindelse med jordarbejder, fx ved bygge- og anlægsarbejder, dukker spor af fortidsminder op, skal arbejdet standses, i det omfang det berører fortidsmindet, i medfør af museumslovens § 27. Fundet skal straks anmeldes til Roskilde Museum, ROMU.