Lokalplanens indhold og eksisterende forhold

Indhold

Anvendelse

Lokalplanen fastsætter bestemmelser for arealanvendelsen ved at inddele området i de to delområde A og B, som vist på kortbilag 2.

Delområde A udlægges til tæt-lav bebyggelse i form af dobbelthuse.

Delområde B udlægges til åben-lav bolig med mulighed for ét enfamiliehus. 

Bebyggelsens omfang og placering

Med lokalplanen muliggøres opførsel af op til 8 dobbelthuse med 16 boliger samt bibeholdelse af den eksisterende herskabsvilla.

Det sikres, at boliger der ligger tættest på Borgervænget opføres i en etage i lighed med bebyggelsen på Borgevænget. De øvrige 10 boliger må opføres i op til 1½ etage, således at tagetagen kan benyttes til beboelse. 

Med lokalplanen muliggøres boliger på henholdsvis 110 m2 og 160 m2. Dette svarer til en bebyggelsesprocent på ca. 22,8 %.

Planen fastlægger orienteringen af boligerne, således at boligernes facader har samme længderetning som kysten. Ligeledes sikrer planen at boliger placeres med en afstand til nabobebyggelse på 2,5-8,0 meter.

Arkitektur og bebyggelsens ydre fremtræden

Lokalplanen indeholder bestemmelser, der skal sikre, at bebyggelsen kommer til at fremstå i et nutidigt arkitektonisk udtryk med reference til den omkringliggende bebyggelse. Boligerne opføres som længehuse med saddeltag. Gavle skal udføres i tegl mens facader kan fremstå i træ. Tagene skal være grønne tage.

Veje, stier og parkering

Trafikafvikling ved ind- og udkørsel til lokalplanområdet sker via en nordlig og en sydlig overkørsel fra Borgervænget mod sydøst. Den nordlige overkørsel er ensrettet og tillader kun indkørsel til lokalplanområdet. Den sydlige overkørsel tillader kun udkørsel, med undtagelse af indkørsel til delområde B til den eksisterende villa.

For at tilgængeliggøre kyststrækningen for områdets beboere og offentligheden anlægges en sti langs kysten, som har forbindelse til Færgevej.

Planen sikrer yderligere, at der etableres 1,5 p-pladser pr. bolig samt, at der reserveres areal til yderligere 0,5 p-pladser pr. bolig.

Beplantning og friarealer

Bebyggelsen udlægges på en måde, der sikrer udsigt til Roskilde Fjord fra fællesarealerne nærmest kysten. Langs lokalplanområdets afgrænsning mod nord bibeholdes udvalgte eksisterende træer, ligesom der etableres en række solitære træer, der vil virke som en ledelinje fra Færgevej og ned til kysten og som sigtelinje i landskabet.

I området findes der flere ældre og større træer. Mange træer er grundet tætheden meget opstammet og har en meget højtliggende krone og derved æstetisk ikke egner sig til at stå alene. Desuden er der omkring den eksisterende villa samt omkring vandhullet sydøst i området tæt beplantning. De fleste af træerne i delområde A bliver fjernet i forbindelse med realiseringen af boligbebyggelsen, dog bevares flere træer omkring den eksisterende træallé mod det
nordlige skel ud til Færgevej og enkelte fritstående træer, vist på kortbilag 4. Inden for lokalplanområdet sikres fri- og opholdsarealer. Lokalplanen sikre at min. 10 % af lokalplanområdet udlægges til fælles opholdsarealer.

Terrænbearbejdning

I forbindelse med etablering af områdets veje vil terrænet i den sydlige del af lokalplanområdet skulle sænkes, og det vil være nødvendigt at etablere støttemure. Terrænbearbejdning vil blive gennemført således at terrænet tilpasses det naturlige terræn langs lokalplanområdets grænser mod naboer, og terrænregulering og støttemure begrænses til de interne områder/veje. Der må ikke foretages terrænregulering inden for området udpeget som Natura 2000-område. Tværsnit af terrænregulering vist med kote i DVR90 i forbindelse med adgangsveje til området er vist på illustration 1 og 2.

Eksisterende forhold og historik

Lokalplanområdet udgør i dag et træbeplantet og stort set ubebygget areal beliggende midt i et beboelsesområde i Frederikssund. I det sydvestlige hjørne af lokalplanområdet ligger en herskabsvilla opført i 1904, som ifølge Slots- og Kulturstyrelsens register over fredede og bevaringsværdige bygninger er registreret med middel bevaringsværdi på 4. Villaen fremstår i 1½ etager og er opført i stilarten bedre byggeskik. Villaen er opført på en bakketop og ligger højt i landskabet med udsigt udover Roskilde Fjord. Der er i dag adgang til boligen Færgevej 53 via en privat vej fra Færgevej, som afbilledet på figur 3.

Der er fra lokalplanområdet adgang til stranden, som er en del af ejendommens areal. Sydøst i området er et vandhul gemt bag beplantning. Vandhullet var forud for nærværende lokalplans udarbejdelse beskyttet i henhold til naturbeskyttelseslovens § 3. Frederikssund Kommune har sideløbende med udarbejdelsen af lokalplanen foretaget en besigtigelse af ejendommen. På baggrund heraf vurderer Frederikssund Kommune, at vandhullet udgør et areal, der er mindre end 100 m², hvorfor vandhullet ikke er omfattet af bestemmelserne i naturbeskyttelseslovens § 3, og derfor udtages vandhullet af registreringen.

Terrænet inden for lokalplanområdet er kuperet. Herskabsvillaen er opført på en bakketop i ca. kote 7. Fra kystlinjen stiger terrænet med ca. 7,5 m i nordøstlig retning over en afstand på 30 m. Fra dette højdepunkt falder terrænet både mod nord, syd og øst. Langs lokalplanens afgrænsning mod nord ligger terrænet for en stor dels vedkommende i ca. kote 3, og langs ejendommens skel mod syd ligger terrænet for en stor dels vedkommende i ca. kote 5. Terrænet falder yderligere i nordøstlig retning og vandhullet mod øst ligger lavt i terrænet. Langs med og øst for Færgevej rejser landskabet sig igen.

Lokalplanområdet har været udlagt til op til 12 tæt-lav boliger i 1 etage jævnfør Byplanvedtægt nr. 14 siden 1976. Bebyggelsesplanen for dette område er dog aldrig blevet realiseret.