Forhold til anden planlægning og lovgivning

En lokalplan må ikke stride mod regler eller beslutninger efter anden lovgivning, som er bindende for lokalplanlovgivningen. I det følgende beskrives lokalplanens forhold til anden lovgivning.

Kommuneplan 2021

Det regionale center – Frederikssund, Græse Bakkeby og Vinge
Lokalplanområdet ligger i Frederikssund, som sammen med Græse Bakkeby og Vinge udgør kommunens regionale center. Det er kommunens største byområde med en koncentration af arbejdspladser, specialbutikker, uddannelsessteder, kulturtilbud og servicefunktioner.

Frederikssund, Græse Bakkeby og Vinge indgår som ”fingerby”, som rummer de byområder, hvor man på statsligt niveau ønsker at koncentrere hovedstadsområdets vækst jf. afsnit om Fingerplanen. Status som del af fingerbyen giver kommunens regionale center gode vilkår for udvikling. Inden for det regionale center ønsker Frederikssund Kommune at udnytte sit potentiale og at fastholde og udbygge sin position i konkurrencen med hovedstadsområdets større byer ved at tiltrække vækst og fremtidsmuligheder inden for handel, erhverv, uddannelse, kultur og bosætning mv.

Lokalplanen underbygger kommunens byudviklingsstrategi ved at skabe mulighed for boligvækst inden for eksisterende byarealer. Derudover er planen med til at fastholde et vigtigt grønt træk i byen, og sikre tilgængelighed til det.

Stationsnærhed
De stationsnære områder og kerneområder skal udnyttes til tæt og bymæssig bebyggelse og indrettes med henblik på at fremme forholdene for bløde trafikanter og den kollektive trafik. Byfunktioner, som på grund af arealudnyttelse, arbejdspladstæthed, størrelse eller besøgsmønstre har en intensiv karakter, skal jf. Landsplandirektivet, Fingerplanen, placeres inden for de stationsnære områder og fortrinsvis inden for de stationsnære kerneområder.
Lokalplanområdet ligger inden for et stationsnært kerneområde. Lokalplanen muliggør etageboliger, hvilket har en intensiv karakter, blandt andet på grund af bebyggelsesprocenten på 120 og muligheden for at bygge op til 3,5 etager, og lokalplanen er dermed i overensstemmelse med gældende kommuneplan og Fingerplanen.

Parkering
Da lokalplanen ligger inden for de stationsnære områder, og lokalplanen giver mulighed for at etablere boliger, fastsætter Kommuneplan 2021 bestemmelser om, at der skal etableres 0,6 bilparkeringspladser og 2 cykelparkeringspladser pr. bolig. 
Lokalplanen indeholder bestemmelser, der er i overensstemmelse med kommuneplanens parkeringsnorm.

Lokalplanområdet ligger inden for et område, som i Kommuneplan 2021 er udpeget til et område med fokus på klimasikring. Inden for lokalplanområdet er der risiko for oversvømmelse ved havvandstigning og risiko for oversvømmelser i forbindelse med skybrud.

Lille Blødevej-kvarteret er et inddæmmet område. Indtil omkring år 1850 var området fjord, og Kalvøen var en fritliggende ø i sundet. Terrænet i kvarteret ligger derfor tæt på havets overflade, med en terrænkote på mellem 0 og 1,5 meter, hvilket betyder, at der er behov for en særlig opmærksomhed på beskyttelse imod oversvømmelser. Terrænet i selve lokalplanområdet ligger hovedsageligt i kote 1.00 DVR90. Det betyder, at grunden er udsat i tilfælde af at midtbyen bliver oversvømmet.

Lokalplanen sikrer, at stuegulvskoten i boliger er minimum kote 1,6 DVR90. Højden er fastlagt ud fra ønsket om mindst mulig risiko for oversvømmelse og ud fra arkitektoniske og æstetiske hensyn. I den vurdering er koten på det eksisterende terræn og omgivelserne (særligt vejkoter) også taget i betragtning. 

Frederikssund Kommune vurderer på den baggrund, at lokalplanområdet er sikret mod oversvømmelse ved havvandstigninger og oversvømmelser i forbindelse med skybrud.

Planområdet er omfattet af kommuneplanramme C 1.3, der udlægger området til Centerområde og butikker i 4 etager og en bebyggelsesprocent på højst 120 % for den enkelte ejendom. Den specifikke anvendelse muliggør bl.a. boligområde. Randbebyggelse mod A C Hansensvej og Bruhnsvej må opføres i 3½ etage.

Denne lokalplan er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer.

Planloven

Lokalplanområdet ligger i den kystnære del af byzonen, der ligger ud til kysterne, eller som indgår i et samspil med kystlandskabet. Kommunalbestyrelsen skal for de kystnære dele af byzonerne vurdere de fremtidige bebyggelsesforhold, herunder bygningshøjder, med henblik på:

  • at ny bebyggelse indpasses i den kystlandskabelige helhed.
  • at der tages hensyn til bevaringsværdige helheder i bystrukturen og til naturinteresser på de omgivende arealer.
  • at der tages hensyn til nødvendige infrastrukturanlæg, herunder havne.
  • at offentligheden sikres adgang til kysten.

Ved lokalplanlægning for bebyggelse og anlæg i de kystnære dele af byzonerne, der vil påvirke kysten visuelt, skal lokalplanen redegøre for påvirkningen. Hvis bebyggelsen afviger væsentligt i højde eller volumen fra den eksisterende bebyggelse i området, skal det begrundes.

Området for denne lokalplan er beliggende i byzone ca. 500 m fra kysten. På kystlinjen foran lokalplanområdet ligger Kalvøen, som er en gammel ø, hvis naturlige terræn hæver sig op i 9 m, og er dækket med tæt skov. Kalvøen skærmer dermed for, at bebyggelsen indenfor lokalplanområdet vil kunne ses fra kysten. Derudover fastsætter lokalplanen bestemmelser om højde og volumen på ny bebyggelse, som sikrer, at denne ikke afviger fra den eksisterende bebyggelse i området.

Planområdet er i dag omfattet af:

  • Lokalplan 015 Frederikssund, Byomdannelsesområde ved Lille Blødevej.
  • Lokalplan 055, Frederikssund, Parkering i Frederikssund bymidte - temalokalplan.
  • Lokalplan 60, Frederikssund, Skilte og facader – bymidten rammelokalplan.

Når Byrådet endeligt vedtager og offentligt bekendtgør lokalplan 167, ophæves lokalplan 15 fra 2010 for det område, der er omfattet af lokalplan 167.

Lokalplan 055 og lokalplan 60 er temalokalplaner, som ikke aflyses, og de skal derfor fortsat overholdes.

Når Byrådet endeligt vedtager og offentligt bekendtgør lokalplan 167, ophæves følgende tilstandsservitutter inden for lokalplanens område, da disse er i strid med lokalplanens formål:

Mat.nr.: 28ay Frederikssund Markjorder
Tinglyst: 30.08.1996
Titel: Lokalplan 72
Påtaleberettiget: Frederikssund kommune

Ifølge planlovens § 16, stk. 3 skal der i alle lokalplaner oplyses om betingelserne for ekspropriation i forbindelse med en lokalplan. Det følgende afsnit er indsat for at opfylde dette lovkrav.
Kommunalbestyrelsen kan i medfør af planloven ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom.

Ekspropriation kan kun ske under opfyldelse af en række betingelser:

  • Der skal foreligge en vedtaget og offentligt bekendtgjort lokalplan (eller byplanvedtægt) på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om ekspropriation
  • Lokalplanen skal indeholde præcise og detaljerede bestemmelser om det projekt, der ønskes gennemført
  • Ekspropriation må kun ske til fordel for almenvellet (almene samfundsinteresser)
  • Ekspropriation til fordel for en privat aktør er ikke udelukket, hvis ekspropriationen i øvrigt tjener almene samfundsinteresser. Der gælder imidlertid et skærpet krav til ekspropriationens nødvendighed, hvis ekspropriation skal ske til fordel for private
  • Ekspropriationen skal være nødvendig og tidsmæssigt aktuel for realisering af ekspropriationsformålet
  • Ekspropriationens omfang skal være rimeligt i forhold til det formål, som der eksproprieres til.

Adgangen til at foretage ekspropriation efter lokalplaner, som er sendt i høring efter 1. januar 2019 bortfalder, hvis der ikke er truffet ekspropriationsbeslutning inden 5 år efter offentliggørelsen af den endeligt vedtagne lokalplan. Det er kommunalbestyrelsen, der kan beslutte at ekspropriere i medfør af en lokalplan.

Lokalplanområdet er udlagt som bolig, hvilket er støjfølsom arealanvendelse. En del af lokalplanområdet er støjbelastet. Jf. Planlovens § 15a må en lokalplan kun udlægge støjbelastede arealer til støjfølsom anvendelse, hvis planen kan sikre den fremtidige anvendelse mod støjgener med bestemmelser om afskærmningsforanstaltninger.

Støj i og uden for lokalplanområdet reguleres af miljølovgivningen. Se Miljøstyrelsens støjvejledning for yderligere information.

Da lokalplanen giver mulighed for at etablere boliger i et område for blandede byfunktioner, forudsættes det, at støjniveauet bringes ned på højst 58 dB på facader og arealer udlagt til opholdsarealer, jf. vejledende støjgrænseværdier fra Miljøstyrelsen.

Lokalplanområdet er hovedsageligt støjbelastet af trafikstøj fra A C Hansensvej. Støjniveauet kan dæmpes ved at støjisolere den nye boligbebyggelse.

Der er endnu ikke udarbejdet en støjredegørelse. Lokalplanen sikrer, at der kan etableres støjdæmpende foranstaltninger, hvis en støjredegørelse viser, at det er nødvendigt.

Anden lovgivning

Frederikssund kommune er omfattet af Fingerplanen 2019, som sætter de overordnede rammer for fysisk planlægning i hovedstadsområdet. Fingerplanen fastlægger bl.a., hvor der må bygges nye boliger og erhverv, og hvor der skal være større grønne områder med plads til natur og friluftsliv.

Fingerplanen opdeler hovedstadsområdet i fire geografiske områder: det indre storbyområde, det ydre storbyområde, de grønne kiler og det øvrige hovedstadsområde. Det indre storbyområde findes ikke i Frederikssund Kommune.

Det ydre storbyområde – byfinger:
Lokalplanområdet ligger i det ydre storbyområde inden for byfingeren, hvor der må ske byudvikling. Byfunktioner, som har intensiv karakter, skal placeres inden for de stationsnære områder.

Lille Blødevej-kvarteret ligger centralt i Frederikssund by, og er i henhold til Fingerplanen en del af ”stationsnært kerneområde”. Det betyder, at området ligger indenfor 300 meter fra Frederikssund Station.

Den byudvikling, som lokalplanen giver mulighed for, vurderes at være i overensstemmelse med Fingerplanen.

Frederikssund Kommune skal sikre, om det ansøgte i sig selv, eller i forbindelse med andre planer og projekter, ikke påvirker et Natura 2000-område væsentligt, jævnfør bekendtgørelse nr. 1383 af 26. november 2016 om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter.

Frederikssund Kommune kan ikke give tilladelse, hvis det ansøgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyre- og plantearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Planen omfatter et område, som ligger 500 meter fra Roskilde Fjord, der er et Natur2000 område, samt ca. 60 meter fra Sillebro Å, der er et beskyttet vandløb.

Det vurderes at planen ikke påvirker internationalt naturbeskyttelsesområde væsentligt, medføre beskadigelse/ødelæggelse af plantearter eller på yngle- og rasteområder for de dyrearter, der fremgår af habitatdirektivets bilag IV.

Luftfoto med markering af lokalplanområde og beskyttet natur.

Lokalplanområdet er separatkloakeret, således at spildevand og overfladevand afledes i hvert sit ledningssystem.

Spildevand ledes til forsyningens spildevandsledning og videre til Frederikssund renseanlæg. Inden for lokalplanområdet ledes overfladevandet til underjordisk ledning.

Afløbskoefficienten på 0,6 for boligområde skal overholdes jf. Spildevandsplanen. Hvis der befæstes mere, og beregninger viser, at afløbskoefficienten overskrides, skal den enkelte grundejer etablere forsinkelse inden for egen matrikel, så spildevandsplanens krav om afløbskoefficient overholdes.

Det forudsætte ikke, at der skal nedsives regnvand indenfor lokalplanafgrænsningen.

Det er den til enhver tid gældende spildevandsplan for området, der bestemmer, hvordan spildevand og overfladevand skal håndteres inden for lokalplanområdet. Lokalplanen er i overensstemmelse med kommunens gældende spildevandsplan.

Frederikssund Kommune er omfattet af vandområdeplanerne 2021-2027 for vandområdedistrikt II – Sjælland. Hver vandområdeplan opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i områdets vandløb, søer, kystvande og grundvand.

Vandområdeplanerne skal forbedre det danske vandmiljø. De skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer og vandløb i overensstemmelse med EU’s vandrammedirektiv.

Byrådets fysiske planlægning må ikke forringe tilstanden i vandområder afgrænset i vandområdeplanerne eller forhindre, at de fastlagte miljømål i vandområdeplanerne kan opfyldes.

Grundvand

Området ligger ikke i et indvindingsopland eller i boringsnært beskyttelsesområde (BNBO).

Frederikssund Kommune vurderer, at arealanvendelsen til boligområde ikke vil påvirke eller øge risikoen for grundvandet.

Søer, vandløb og kystvand

Lokalplanen vurderes ikke at påvirke søer, vandløb eller kystvand.

Lokalplanen forringer eller forhindrer ikke de fastlagte miljømål og er i overensstemmelse med vandområdeplanerne.

Hvis der i forbindelse med jordarbejder, fx ved bygge- og anlægsarbejder, dukker spor af fortidsminder op, skal arbejdet standses, i det omfang det berører fortidsmindet, i medfør af museumslovens § 27. Fundet skal straks anmeldes til Roskilde Museum, ROMU.

Som udgangspunkt skal alle adgangs- og opholdsarealer udføres i overensstemmelse med DS 105 (Dansk Standard) og færdselsarealer skal udføres i overensstemmelse med Vejdirektoratets "Færdsel for alle - Håndbog i tilgængelighed" for at sikre tilgængelighed for alle.